Întâlnirea cu Armin van Buuren în 2023 *** “Untold o binecuvântare pentru România.”
Invitat de către Armin van Buuren la Festivalul Untold 2023 din Cluj-Napoca împreuna cu fiica Bianca și soția sa Otilia Buicu, omul de știință american de origine română, și Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, academicianul Adrian Ashley Toader-Williams Ph.D., revenit în România acum stabilit în Cluj, a avut prilejul de a dialoga și schimba impresii cu soliștii invitați în spectacolul lui Armin dar nu înainte de a efectua un sondaj în rândul audienței predominant formată de tineri.
Cercetătorul a discutat în spatele scenei cu compozitorii și interpreții Sam Martin din Statele Unite și Noa Zulu din Israel, după care a purtat o discuție îndelungată cu Armin van Buuren în cabina sa privată imediat după cele 5 ore și 10 minute de concert. Neobositul artist, muzician, compozitor DJ, Armin, și soția sa Erika au fost gazde bune, comunicativi și plini de energie în ciuda faptului că era o oră mult înaintată a dimineții după o noapte lungă de muncă.
“Ca cercetător științific, am ajuns la concluzia că Festivalul Untold e mai mult decât un fenomen artistic. Prin diversitatea sa muzicală pe care o oferă pe fondul unui climat pacifist ce cheamă la unitate spirituală, cu deschidere ce promovează iubirea între oameni, respectul de sine și față de semeni, Festivalul Untold se dovedește a fi o necesitate pentru dezvoltarea tinerilor zilelor noastre și o spun în calitate de Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra implicat profund în probleme sociale la nivel educațional, proiecte și inițiative.
Festivalul Untold este o bogăție intangibilă de durată, ce însămânțează în sufletele oamenilor bucurie, dorința de viață și construiește caractere, consolidează prietenii, trezește spiritul unității sociale indiferent de etnie sau naționalitate, al dorinței de cunoaștere de sine.
Festivalul Untold, a urcat pe locul 3 în topul celor mai mari festivaluri în Europa, și locul 6 în Topul a 100 Festivaluri la nivel mondial. Festivalul Untold e o necesitate pentru societatea românească, și nu numai, pentru lumea întreagă. Pentru cine e capabil să vadă acest lucru, Untold e o adevărată binecuvântare pentru România și pentru întreaga lume asigurând prin caracterul și impactul său temelii solide, sustenabile pentru viitorul omenirii prin conținutul său artistic și impactul psihologic, educațional și social pe care îl au majoritatea textelor melodiilor prezentate de către artiști, mai cu seamă cele aduse pe scenă de DJ-ul olandez Armin van Buuren. Armin își merită pe deplin Titlul de Ofițer al Ordinului de Orange Nassau << Order of Orange-Nassau >>, titlu primit încă din 2011 pentru actele sale artistice cu merite speciale pentru societate,” spune omul de știință.
„Festivalul Untold pune România pe harta lumii, iar Cluj Napoca in mod special devine astfel un reper solid printre orașele lumii.
Dat fiind conținutul artistic al lui Armin van Buuren și invitații săi Sam Martin și Noa Zulu, spectacolul se întinde pe o plajă cultural artistică muzicală cu o întindere de mii de ani. Noi oamenii avem iată ocazia să trăim astfel de momente antice prin sunetele exotice aduse pe scena Untold prin intermediul istoricului instrument didgeridoo și deosebitul talent al artistei Noa Zulu invitată în concert de către Armin.
Sam Martin, câștigător al celui mai mare premiu pentru muzică, a premiului Grammy pentru compoziție muzicală, atinge coarda sensibilă încetând cu relația tată-fiu și cu conștientizarea importanței deschiderii, dezvoltării personale către adevăratul tu prin melodiile sale.
Melodicitatea pieselor muzicale interpretate de Sam Martin fac ca mesajele profunde transmise prin text să pătrundă în inimile oamenilor, nu departe a stârni chiar lacrimi. Astfel piesa << My Wild Wild Son>>, spune printre altele:
<< You can’t get into too much trouble
Nothing’s gonna stop me from loving you always. >>
<< Ooh, my wild, wild son, run free
Oooh, you’ll know it when you’re living out your dream >>
Piesa << Mask>> depictează dorința de descătușare a emoțiilor omului, a rănilor interioare:
<< Help me take this mask off
It’s not been me that you’ve known
See I’m afraid to show me
See my wounds they haven’t healed yet
Can’t you handle what you see
The good, bad and the ugly, I am a human too
There’s so much more real love buried in me, tell me you see
Please breathe, don’t look away
It’s the only way to save me >>
Piesa <<Miles Away>>, un cântec de dragoste, se referă din nou la dorința de a înlătura masca în spatele căreia obișnuim să ne ascundem, să părem altcumva, altcineva.
Cu părere de rău trebuie să menționez că piesa <<Long Live the Billionaire>> nu a fost interpretată la Untold în 2023 și consider că e un mare neajuns, o mare pierdere. Această piesă muzicală, în special prin vocea lui Sam Martin, are rolul de a conștientiza audiența asupra unor adevăruri ce țin de conflictele armate, mai ales cu referire la mercenari plătiți să apere interesele miliardarilor. Ar fi fost bine să fi făcut parte din programul lui Armin și Sam Martin la Untold. Toate aceste patru piese muzicale menționate nu ar trebui să lipsească de la nici un concert iar acest lucru am propus lui Armin, iar însoțit de un zâmbet și gest afirmativ Armin a considerat că ideea este foarte bună,” menționează Toader-Williams.
“Mesajele pieselor muzicale sunt profunde și nu fac altceva decât să deschidă calea celor care dau atenție, către autocunoaștere, dezvoltare personală, deschidere către adevăr, dorința de cunoaștere și educație. Ca urmare a dialogului între Armin și Adrian, Ordinul Umaniterra a ales să integreze în ceremoniile inițiatice, în timpul ritualurilor sale sacre una dintre aceste piese muzicale ușor adaptată necesităților specifice ritualului, piesă care rămâne a fi parte din secretul inițiatic. Pentru aceasta spunem și pe această cale << vă mulțumim Sam și Armin>>.
“Spectatorii, tinerii care s-au bucurat de prestația lui Armin, au declarat lucruri surprinzătoare în scurtele dialoguri cu cercetătorul. Aflând detaliile sondajelor făcute, Armin s-a arătat complet surprins, în modul cel mai plăcut.
Știind cu mult înainte din culise, unde cercetătorul a avut acces pe parcursul întregului festival, că Armin va prelungi spectacolul său de data aceasta până după ora 8.00, spre dimineață omul de știință a recurs la un sondaj printre tinerii devotați festivalului și în special lui Armin van Buuren.
Întrebări specifice au fost adresate unor tineri, de către Dr. Adrian Ashley Toader-Williams, de pe poziția sa de cercetător, specialist în bioeconomie dar și Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, un Ordin Inițiatic-Cavaleresc al Mileniului III ce pune accent pe dezvoltarea sustenabilă a societății, pe educație în primul rând și pe o economie ecologică la nivel mondial pe fondul creării unui climat de pace în lume.
Pe scurt, aici relatez câteva dintre cele mai elocvente și surprinzătoare reacții și răspunsuri din partea tinerilor prezenți cu care am dialogat,” spune academicianul.
„Un grup de fete, 22-26 de ani, românce ce locuiesc unele in Spania altele în Italia, întrebate ce părere au de festival, au răspuns << avem inimile pline de bucurie….minunat, nu poate fi ceva mai frumos care să te umple de viață așa cum e la Untold, în special Armin>>.
Un grup de băieți, 20-25 de ani, români din România, la aceeași întrebare au răspuns <<super tare, magnific. Suntem obosiți dar neobosiți, ce să spunem, nu avem cuvinte…. e prea scurt, imediat se va sfârși și e mult până anul viitor, dacă se va mai ține>>
Un grup de băieți și fete 18-25 de ani, la aceeași întrebare au răspuns care cum <<simt că-mi dă motiv să trăiesc, poftă de viață, înțelegerea frumosului, parcă voi avea mai mult chef de scoală, de abia aștept să înceapă, culorile vieții, ritmul, respirație, aer și uitați-vă că și Domnului (lui Dumnezeu) îi place, ne-a lăsat fără să dea ploaie…vedeți?”>> cu bucurie, afirmau tinerii. Erau anunțate ploi, averse pentru acea noapte.
Întrebați apoi dacă au credință în Dumnezeu, care mai de care s-au grăbit cu răspunsuri suprapuse, privindu-se unul pe altul <<cum să nu credem, așa am fost învățați, apoi nimic nu se poate fără voia lui Dumnezeu, dar dacă părinții noștri ar ști că suntem aici, nu ar fi bine. Adică noi suntem din familii de pocăiți, penticostali, și astfel de evenimente ne sunt interzise, considerate a fi imorale, coruptibile, toxice. Noi nu vedem nimic rău, nimic toxic, dar părinții așa cred. Noi zicem ca ei, să nu-i supărăm dar suntem destul de mari să înțelegem diferența între ce e bine și ce e rău. Ne cunoaștem limitele>> afirmau membrii grupului de tineri cu un entuziasm controlat și plini de încredere de sine, cu fețe ce radiau de bucurie.
Un băiat, foarte obosit, dar nu în stare de ebrietate, întrebat de ce mai stă și nu merge spre casă, aparent fiind foarte obosit, a răspuns: <<Acest om, acest Dumnezeu, acest rege al muzicii, the king, venit de departe, sus pe scenă, el poate sta, iar eu să-i întorc spatele și să plec spre casă? Așa i-aș mulțumi pentru ceea ce face pentru noi? Și apoi, nu întorci spatele la frumos. Sunt obosit, dar trece, dar ceea ce simt acum va fi cu mine mult timp. Îl iubesc pe acest om, pe Armin, un om adevărat. Iubesc Untold, și iată le avem aici, acasă la noi, la Cluj, în România, iar eu să plec?>>
Doi băieți, dintre care unul cu lacrimi în ochi, întrebat cum e, ce s-a întâmplat, de ce plânge, acesta, căutându-și cuvintele în târziul dimineții, în ultimele minute ale concertului când Armin își lua la revedere de la public puțin înainte de ora 8 dimineața, a răspuns: << Domnule, dumneavoastră aveți o vârstă, ați văzut, ați trăit, spuneți-mi câți români fac ceea ce face Armin? A venit Armin să ne învețe să ne iubim țara. Practic e un străin dar iată, flutură steagul românesc cu mai mult drag decât ai noștri. Vin străinii să ne învețe să fim români. Și nu o face pentru bani, contractul sigur e să cânte până la 6, cum e programul anunțat. Nu cred că face o iotă în plus că stă peste, din contră, poate chiar unii îl înjură, iată e ziuă, ora opt. Mai degrabă ăștia l-ar vrea să se oprească, cu măturile și forașele muncitorii sunt pregătiți să curețe locul, ne-ar da afară. Armin ne flutură drapelul nostru, că noi nu știm să o facem iar dacă mergem la proteste mulți nu știu de ce ies >>, bufnind în plâns un pic mai tare la care prietenul său l-a luat de umeri și consolat,” relatează cercetătorul.
Cercetătorul nu s-a așteptat la astfel de răspunsuri, nici nu a avut în agendă să facă nici un sondaj. Inspirația i-a venit pe moment, văzând pulsul momentului iar de la o întrebare nevinovată, în treacăt, a ajuns la o mică investigație care considerăm că merită publicată.
În discuțiile în privat, Adrian i-a comunicat lui Armin surprinderea lui, reacția tinerilor prezenți pe stadionul Arena din Cluj-Napoca, spre sfârșitul prestației lui. Artistul a fost plăcut surprins de cele auzite. Nu s-ar fi așteptat nici el că cei din audiență au astfel de sentimente față de el.
„Întrebat, de unde are atâta energie, Armin a arătat către soția lui Erika << întreab-o pe soția mea>>. Fiind invitați de către academician și soția sa Otilia la locuința lor la un grătar, Armin a promis că data viitoare va face să fie posibil. De această dată erau sub presiunea timpului, alte concerte urmau și erau nevoiți să meargă scurt spre casă ca să vadă de copii. Armin van Buuren prețuiește mult familia și valorile ce implică familia în general. Are mare respect și exprimă multă gratitudine atribuind în mare parte succesul lui ca fiind rezultat al relației de familie,” a remarcat Adrian în ora petrecută cu Armin și soția sa Erika.
Dat fiind valorile morale și artistice a celor doi artiști, Armin van Buuren (Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren, născut 25 Decembrie, 1976 ) și Sam Martin (Samuel Denison Martin, născut 7 februarie, 1983) au fost desemnați spre a fi numiți Maeștri de Onoare cu Titlu de Cavaleri ai Ordinului Umaniterra pentru contribuțiile lor la dezvoltarea sustenabilă a societății prin educație, artă și cultură, respectiv prin muzică, compoziție și interpretare. Urmează ca în noiembrie, 2024, acestă desemnare să fie votată în cadrul unui convent oficial al Ordinului” menționează Marele Maestru și omul de știință dr. Adrian A. Toader-Williams.
„Valoarea festivalului Untold nu constă doar în zecile de milioane de euro aduse la bugetul orașului Cluj-Napoca. Și nu poate fi evaluat datorită unor câțiva artiști, din cei peste 250, care au demonstrat lipsă de disciplină și au provocat scandaluri denigratoare la adresa Festivalului Untold. În aceste scandaluri să nu uităm pe de o parte că avem de a face cu foarte mult subiectivism iar în general, sistemele de valori pe care le invocăm și promovăm se raportează întotdeauna la vremurile pe care le trăim. Multe dintre valorile morale invocate, depind de vremurile istorice și de zona geografică. Ceea ce a fost cândva valabil, agreat, lăudat, în zilele noastre nu mai e și invers.
Libertatea exprimării nu trebuie pusă în pericol, iar părinții au prima obligativitate de a îndruma tinerii spre a face fiecare alegerile lor. Apoi, părinții trebuie să învețe să fie părinți, un curs didactic atât de important care încă nu există implementat. Să nu ne revărsăm frustrările personale asupra unui eveniment-fenomen artistic atât de complex și bine organizat,” susține cercetătorul.
„Valoarea festivalului Untold constă în primul rând în faptul că oferă hrană sufletească și un mediu sănătos de socializare a tinerilor care în zilele noastre și-au pierdut încrederea în ziua de mâine, și-au pierdut încrederea în state și guverne, în biserică, în partide. Se simt părăsiți, majoritatea fiind dezorientați începând cu cele învățate de acasă dar mai cu seamă de pe vastul internet. La Untold, cu toții au ceva comun. Muzica și atmosfera creată e ceea ce-i leagă. Unele guri rele afirmă că Untold distruge tradiția și cultura și vinde povești. Le aduc aminte că tradiția și cultura evoluează în timp precum și poveștile se schimbă cu vremurile. Apoi, fiecare alege. Niciodată nu vei putea mulțumi pe toată lumea. Să trăim în Libertate, Egalitate, Fraternitate,” adaugă spre încheiere academicianul, Mare Maestru fondator al Ordinului Umaniterra, cu sediul central în Cluj.
„E greu de clădit, și mult mai ușor de demolat. Să construim, sustenabil, pentru viitor, celebrând viața așa cum o face Armin van Buuren prin opera sa artistică. Pe Armin și Sam Martin i-am luat cu mine, în mod virtual. La sala de fitness, în timpul exercițiilor, îi ascult în căști cel mai mult. Muzica lor este foarte motivantă și pentru activitățile sportive și pentru cele creative, aceste două activități ajutându-se una pe alta. Nu mă satur. Mă hrănește sufletește, la propriu.
Dacă ar fi după mine și soția mea și timpul ne-ar permite, noi nu am lipsi de la nici un Festival Untold, în special de la concertele lui Armin van Buuren. Armin și soția mea, Otilia, au un numitor comun, anume aceeași zi de naștere, 25 Decembrie, Ziua Nașterii Domnului Isus Hristos, acest fapt fiind probabil o vibrație în plus ce ne atrage către concertele sale. Probabil. Și ceilalți artiști sunt super buni, fiecare în felul lui. În Dubai, la Untold nu am mers, nu mi-a permis timpul. Pentru Untold 2024 Cluj nu am achiziționat bilete și nici nu am primit invitație. Nu știu încă dacă timpul îmi va permite să mergem. În 2023 aveam biletele cumpărate cu mult timp în avans dar am rămas cu ele, nefolosite dat fiind invitațiile primite personal de la Armin pentru cele patru zile ale festivalului cu acces VIP, acces media inclusiv în zona artiștilor. Într-un fel a fost și o revenire a vieții din spatele scenei tip Hollywood, Burbank, Los Angeles. În această lume, dai și primești, ce semeni culegi. Sper să putem avea cu toții parte de multe astfel de evenimente frumoase, după plăcerea și alegerile fiecăruia. Așa să fie!” spune omul de știință în încheierea interviul nostru.
Cluj24