Sistarea Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiare (PEFAC)* la nivel Național sau Global

„comă socio-economică și financiară indusă” ca strategie pentru a preveni criza financiară și colapsul economic la nivel mondial pe fondul pandemiei noului coronavirus (SARS-CoV-2) COVID-19  

 Martie 25, 2020, Adrian Toader-Williams, Ph.D. – Bioeconomist

Pe fondul amenințării coronavirusului care a atins proporții pandemice, se impune distanțarea socială și necesitatea ca oamenii să rămână acasă. „Starea de Urgență” este declarată. Multe industrii sunt afectate ceea ce duce la un stres financiar cu impact asupra economiei. Trebuie luate urgent măsuri adecvate pentru a proteja oamenii și mediul de afaceri. Dacă nu acționăm în timp util și abordăm corect problema, dezastrul financiar și economic probabil va atinge proporții catastrofale.

În timpul stării de urgență, orice ajutor financiar, orice infuzie de fonduri de ajutor guvernamental ca asistență financiară pentru companii,  cum ar fi pachetul de stimulare ( stimulus package ) sau alte nume, NU este o idee bună și nu este justificată. Dacă activitatea acestora se va opri, angajații vor primi asistență personală directă de la Guvern, iar obligațiile financiare ale companiilor, precum și așteptările financiare ale acestora, vor trebui să înghețe până când toată activitatea noastră ca societate va deveni normală după ridicarea stării de urgență. Practic, pentru astfel de companii, timpul se oprește ca într-o comă indusă. Și acesta este în special cazul companiilor angajate în activități care nu sunt legate de viață. Un astfel de ajutor financiar nu va fi eficient într-o perioadă în care toate resursele financiare posibile trebuie să fie concentrate către zona de îngrijire a sănătății, salvând viețile oamenilor, găsind soluții și remedii pentru a depăși pandemia. Umanitatea trebuie să protejeze cea mai importantă resursă naturală, și anume resursa umană, oamenii. Să ne protejăm!.

Prezentul articol se dorește a fi o recomandare de gestionare a situației economice și financiare, un ghid de bază care trebuie adaptat la nevoile și condițiile specifice fiecărei țări în parte, așa cum poate fi convenit de specialiști și oficialitățile guvernelor respective. Unii pot identifica această recomandare, pentru a înțelege mai bine strategia și procesul propus, ca un apel pentru „încetarea focului financiar”, sau „a lua o pauză financiară” sau o invitație la „respirație financiară adâncă”. Eu prefer să o numesc PEFAC, pe perioada de „comă indusă” din punct de vedere social, economic și financiar. Indiferent de modul în care l-am putea numi, strategia propusă va reduce impactul pandemiei asupra echilibrului financiar și al stabilității economice.

*(PEFAC) Provisional Economic and Financial Activity Cessation

RO-PEFAC) Sistarea Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiares-Tabelul 1-crop

În acest moment, coronavirus (SARS-CoV-2) COVID-19 afectează 195 de țări și teritorii din întreaga lume (https://www.worldometers.info/coronavirus/ ) cu peste 434.000 de cazuri, peste 19.000 de decese și numărul este în continuă și agresivă creștere. În astfel de situații, scopul principal și interesul devin protecția oamenilor, protecția vieții oamenilor și eradicarea virusului, dar în același timp, trebuie să protejăm viitorul popoarelor, respectiv prevenind un colaps financiar și economic.

În timpul unei pandemii, pentru a reduce impactul acesteia asupra situației financiare și a economiei, este esențial, în primul rând, identificarea celor două tipuri principale de activități economice ale țării, activitățile legate și cele nelegate de nevoile de bază pentru susținerea vieții. Aceste activități vor fi separate și până la sfârșitul crizei abordate într-un mod specific descris mai jos.

 Sistarea Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiare (PEFAC) la nivel Național sau Global

PEFAC – Provisional Economic and Financial Activity Cessation

 Banii, puterea și acumularea bunurilor nu au nici o valoare dacă suntem bolnavi sau mai rău. Nimic dintre acestea nu are valoare dacă sunt obținute prin sacrificarea vieților umane. Bunurile nu trebuie să fie pătate de sânge uman. Prin urmare, pentru a ne păstra mâinile curate și conștiința pură, trebuie să știm că sunt momente când trebuie să spunem „suficient este suficient” și pentru o perioadă trebuie să încetinim și să ne rearanjăm prioritățile. Viață, Mediu, și numai apoi statulul nostru, de preferință „viu și curat”.

Timpul se va opri în mod virtual pentru anumite segmente ale economiei noastre și pentru toate obligațiile și tranzacțiile financiare aferente (comă indusă” din punct de vedere social, economic și financiar). Se va opri pentru întreaga perioadă a crizei cauzate de pandemie. Timpul va reporni și în principiu vom lua lucrurile de unde au rămas din punct de vedere al afacerilor, cheltuielilor și veniturilor. Fără vânzări  fără cheltuieli. Nimic nu a intrat, nimic nu a ieșit. Afacerea există încă, angajații prezenți sperând că au scăpat de amenințarea virusului, capitalul unde și cum l-am lăsat.

Practic, trebuie să oprim temporar unele dintre activitățile noastre economice și financiare care NU sunt legate direct de nevoile de bază ale menținerii vieții. La sfârșitul stării de urgență, când ne vom întoarce la activitățile noastre, timpul repornește ca și cum aproape nimic nu s-a întâmplat. Repornim activitatea noastră economică, industrială de producție sau serviciile de acolo unde le-am lăsat. Pentru a face acest lucru, trebuie să separăm nevoia de dorință, necesitatea de preferință, nevoile noastre de bază ale Vieții de plăcerile noastre, hobby-urile și obiceiurile noastre vor putea să ne ofere mai multe bucurii dacă suntem și dacă suntem sănătoși împreună cu cei dragi. Păstrează lucrurile simple acum pentru a putea continua mai târziu să călătorim, să ne jucăm și să ne bucurăm de Viață. Așadar, să ne ajutăm reciproc să rămânem cu toții în viață de acum înainte!

Odată identificate cele două tipuri principale de activități, acestea vor fi ramificate, așa cum este descris în tabelul 1. Vom considera practic timpul oprit pentru activitățile nelegate de nevoile de bază pentru susținerea vieții (1). Astfel de întreprinderi, de producție și servicii, își vor opri activitatea, precum și obligațiile și așteptările financiare contractuale.

Toate întreprinderile conexe, care nu suportă viața, vor trebui să fie oprite. Angajații vor merge acasă.

Angajații vor putea reveni la locul de muncă după terminarea pandemiei și ridicarea stării de urgență. În timpul pandemiei, în starea de urgență, lucrătorii nu vor primi nicio plată, nici salarii, dar vor primi asistență socială directă pentru alimente, facturi de utilități și îngrijiri medicale.

Plățile de chirie și / sau ipotecare vor fi întrerupte, fără taxe, fără dobândă sau penalități de orice fel pentru perioada stării de urgență și chiar mai mult timp pentru a permite recuperarea corespunzătoare a populației. De asemenea, este recomandată reintroducerea treptată a obligațiilor și așteptărilor financiare.

RO-PEFAC-Sistarea Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiares Flow Chart - RO-crop

Toate formele de plată sub efectul contractelor vor înceta între toate părțile, indiferent dacă sunt bănci, persoane private, companii, toate agențiile guvernamentale. Toate contractele se opresc până când pandemia se termină și starea de urgență va fi ridicată.

De asemenea, piața bursieră ar trebui să fie blocată, înghețarea timpului, în timp ce băncile ar trebui să își reducă activitatea de eliberare a numerarului. Controlul de bază al prețurilor mărfurilor este de asemenea recomandat împreună cu limitarea cantității de produse alimentare și a altor achiziții de bunuri pentru a preveni abuzul și pentru a asigura distribuirea corespunzătoare a acestora, evitând eventualele abuzuri și risipe din cauza expirării timpului de valabilitate a produselor.

Această „Sistare Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiare” ar funcționa cu atât mai bine dacă statele și guvernele lumii vor ajunge la un acord reciproc pentru a semna o Declarație de „Sistare Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiare la nivel Global” (Global PEFAC). În acest fel, toate diferențele noastre vor fi eliminate și umanitatea va demonstra că poate acționa ca UN ÎNTREG când vine vorba de protejarea Vieții Umane.

Resursa umană reprezintă cea mai valoroasă resursă naturală existentă.

Protejarea vieții oamenilor trebuie să fie prioritatea noastră acum și întotdeauna

Spre deosebire de cele de mai sus activitățile nelegate de nevoile de bază pentru susținerea vieții (1) pentru care timpul s-a oprit, toate activitățile legate strict de sprijinirea vieții (2) vor continua într-un ritm mai intens, deoarece va fi nevoie pentru a depăși pandemia (vezi tabelul 1).

Guvernul va aloca fondurile de ajutor ca ajutor de dezastru direct oamenilor, pentru a proteja și servi oamenii imediat și pe termen lung. Ajutorul ar trebui să vizeze îngrijiri medicale, medicamente eliberate pe bază de rețetă, echipamente medicale și protecție împotriva virusurilor, alimentelor nutritive, aerului curat și apei, aplicării legii pentru a asigura ordinea și siguranța .populației și protecția proprietăților.

Vor continua să funcționeze doar întreprinderile angajate direct pentru a produce orice echipament medical și echipament de protecție necesare pentru furnizorii de servicii medicale, farmaceutice, de producție alimentară, comunicare și utilități transport. Aceștia vor primi plăți directe din fondul de ajutor de stat, sprijin guvernamental.

În timpul unei crize de sănătate, starea de urgență nu ar trebui să fie considerat un timp pentru oportunități și pentru a obține profituri și a acumula bunuri. Astfel de momente sunt o ocazie de a face un pas înapoi, de a reflecta și de a demonstra că noi, specia umană suntem unul dintre cele mai prețioase daruri de la Dumnezeu și avem ocazia să spunem mulțumesc pentru cele date, pentru experiența vieții. Pentru a arăta respect față de noi înșine, față de mediul nostru înconjurător, față de suportul nostru de viață și de a ne demonstra nouă înșine că putem acționa ca unul în totalitate. Pentru a demonstra că suntem capabili să facem „ordine din haos” ( Ordo ab Chao ).

Dar asta nu înseamnă că pentru a ne demonstra abilitățile noastre de maiștri în managementul financiar, economic, social și politic trebuie să amânăm și să încurajăm, prin neglijență sau rea voință sau urmărind interese personale sau interesele altora, amplificarea haosului spre a avea ce repara mai mult. S-ar putea să ne depășească gravitatea lucrurilor. Să dăm dovadă de Înțelepciune, să fim Forța ce ține piept celor nedrepți și să fim, să trăim Frumusețea sufletului nostru. Să fim buni. Să fim buni, să ajungem la simțurile noastre.

Este un moment pentru a demonstra că suntem capabili să ne reconstruim pe noi înșine ca indivizi și implicit ca drept comunitate spre Perfecțiune. Da, putem fi Arhitecții vieții noastre.

Este un moment pentru a demonstra că învățăm din greșelile noastre și, printre noi, oamenii, nu ar trebui să avem dușman uman. Dușmanul nostru este, așa cum s-a demonstrat în timpul istoriei omenirii, lipsa noastră de a înțelege deplin originile și semnificația noastră ca entitate, incapacitatea noastră deplină de a recunoaște frumusețea Vieții însăși, așa cum e și cum reușim să ne-o facem. Este un moment pentru a reflecta asupra importanței mediului nostru de susținere a vieții. Asupra lipsei noastre de încredere unul în celălalt și pe fondul unei insuficiente credințe în puterea Iubirii și a Gândului nostru, Cuvintelor noastre, Faptelor noastre.

Salvarea vieților și protejarea oamenilor, sănătatea noastră și condițiile noastre de viață se vor transforma într-o oportunitate pentru noi toți să creștem nu numai economic, dar mai important să ne dezvoltăm ca oameni cu conștiință mai înaltă. Acesta este un alt motiv pentru care orice infuzie de fonduri de ajutor ca asistență financiară pentru companiile angajate în activități care nu sunt legate de viață nu este o modalitate eficientă de a ajuta acum.

Toate resursele posibile trebuie să fie concentrate acum pentru salvarea vieților victimelor acestei epidemii și reducerea transmiterii coronavirusului, pentru a depăși pandemia și pentru a proteja oamenii, resursele umane, viitorul omenirii.

Focarul de coronavirus, din punct de vedere optimist, este și o ocazie de a găsi soluțiile cândva de neconceput foarte gândibile acum. Cele prezentate aici nu este doar o posibilă soluție, ci și simplă, directă, mult mai ușor de aplicat, de controlat și gestionat (Figura 1) decât un pachet de stimulare cum e numit (stimulus package) si descris a fi un proiect de lege masiv conceput pentru a “proteja” economia unei țări de la cele mai drastice consecințe ale pandemiei, așa cum se întâmplă în Statele Unite ale Americii, perioadă în care politicienii se argumentează și se luptă unii pentru alții contra.

O astfel de măsură (the stimulus package) va aprofunda crizele economice în timp și se va răspândi în toată lumea, producând  prin ecou financiar o inflație majoră.

Ce bun va face acest (stimulus package) dacă acțiunile vor crește rapid în timp ce puterea de cumpărare a banilor va scădea?

Hora-Banilor-PEFAC - Provisional Economic and Financial Activity Cessation-CoronaVirus-Money03-hora[vernilQredATW]

Așa cum am mai spus, „societatea în ansamblu trebuie văzută ca fiind un Macro-organism viu și fiecare dintre noi reprezintă părțile sale vitale”.

Acum, acest Macro-organism trebuie să intre temporar într-o „comă indusă din punct de vedere socio-economic și financiar” pentru a-și asigura astfel recuperarea sănătății.

Ca drept urmare prin reducerea „metabolismului socio-economic”, a fluxului financiar astfel redus, (fiind acum comparat cu fluxul de sânge bogat în oxigen și nutrienți) limitatele resurse vor fi concentrate astfel pentru recuperarea oamenilor, a resursei umane, a motorului, a tuturor părților în mișcare ale întregii economii, a sănătății întregului macro-organism cu toate aspectele lui economice ca vitalitate, funcțiile financiare, cu mecanismele industriei bancare și desigur piața bursieră.

„Încetarea activității economice și financiare parțiale și provizorii” (PEFAC) poate fi aplicată și doar la nivel național, ca „PEFAC Național” dar în mod evident e de preferat nivelul Global având în vedere și relațiile socio-economico-financiare internaționale.

Să depășim împreună momentele grele cu care ne confruntăm în aceste zile. Fără nici o perfuzie cu ajutoare de bani direcționate către întreprinderile mici și industriile mari, în timp ce se află într-un PEFAC. După perioada de stare de urgență, odată întorși la activitatea normală, nimeni nu va simți o mare diferență. Toate acestea vor fi ridicate de unde a fost lăsate, deoarece timpul a înghețat practic și toți investitorii, toate interesele financiare călătoresc pur și simplu în timp, poate se reîntorc chiar mai odihnite după o pauză lungă. Hai să o numim vacanță impusă!

Să depășim împreună momentele grele cu care ne confruntăm în aceste zile. Vă doresc tuturor toate cele bune, sănătate și fericire! Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!

AICI DESCĂRCAȚI ARTICOLUL FORMAT PDF


by Bliss Drive Review