Rugăciune pentru un anotimp

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

EXTRASE DIN VOLUMUL “RUGĂCIUNE PENTRU UN ANOTIMP”

(Vezi cum sprijini publicarea volumului precum și alte activități AICI )

Emigrând în SUA, Adrian Toader nu a stat departe de problematica din România. Astfel, în decembrie 1989 a organizat comunitatea românilor din diaspora, Los Angeles, pentru a-și exprima solidaritatea față de evenimentele din România. Nu este mulțumit cu faptul că în 1989 a fost ales ca simbol național imnul “Deșteaptă-te române!„ .

„În 1989, au luat imnul “Deşteaptă-te române”, care a prins bine în acel moment de cumpănă, era un nou început. Mesajul “deşteaptă-te” probabil era bun atunci, dar nu mergea restul textului, care nu merge nici azi, unde doar trei domnitori sunt pomeniţi, mai mult, ca drept mărețe umbre (reci, întunecate în loc de a fi vii în inimile românilor, etc.) şi este băgat în imn Traian care ne-a cucerit? Plus că imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa duşmanilor, amenințare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul, respectiv asupra românilor, iar rezultatele, iată ca se văd clar după 26 de ani. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, dragoste de țară, nici pic de demnitate şi lipseşte şi cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul actual care în 1848 a însemnat ceva, acum, printre multe alte motive incluzând partea de text „barbara semilună”, nu îndeplinește condițiile impuse de UE”, susține domnul acad. Adrian Toader.

Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, se impune un nou imn naţional al României, aceasta fiind o necesitate a societăţii românești de azi și de mâine. Astfel încât s-a apucat să scrie versurile unui nou imn naţional al României, pe care l-a intitulat “Un suflet de român”.

“Eu propun autorităților, Parlamentului României, ca la revizuirea Constituției să aprobe și înlocuirea actualului imn național. Avem multe priorități, dar imnul național este precum „o cheie mică, care deschide o poartă mare”, calea către demnitate și mândrie națională, calea către a exista întru totul, uniți în spirit și cultură, de a respecta înaintașii noștri, de a ne iubi și respecta copiii, urmașii noștri”, explică acesta.

Prima versiune a imnului pe care îl propune a apărut la sfârșitul anului 2014. A prezentat subiect de știri la nivel național.

”În decembrie, în timp ce veneam cu maşina de la Sibiu spre Cluj-Napoca, mi-au venit în minte primele versuri. Am scris apoi cinci strofe în următoarea săptămână, iar ultimele şapte strofe le-am scris, ulterior, într-o zi, în doar 25 de minute. Am cizelat textul și în 31 ianuarie am scos versiunea care a fost înregistrată, pe cinci voci, într-un studio de muzică, de studenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Am păstrat atunci muzica lui Anton Pann, a actualului imn naţional”, a spus acesta.

La sfârșitul anului trecut, acad. Adrian Toader a schimbat și versurile, dar și muzica imnului, o variantă având o melodie compusă de el, apoi a treia variantă compusă de muzicologul Radu Goldiș, care trăiește în SUA, aranjamentul coral aparținându-i compozitorului Adrian Enescu. Acestă versiune a imnului a fost înregistrată în 27 aprilie 2016 și este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, ”Cappella Transylvanica”, dirijor. prof. Univ. Dr. Cornel Groza. O altă versiune, a patra, se află acum în lucru pe o melodie compusă de compozitorul Petre Iordache, fost membru al formației Sfinx. România va avea de unde să aleagă.

”Un suflet de român este un imn pacifist, care cheamă la unitate națională. Este ușor de memorat, are 8 strofe, imnul durează 2 minute și 20 de secunde”, a subliniat domnul academician.

Scrie din 1996, de când a aflat că mama sa e pe punctul să părăsească această lume. A continuat să scrie dar niciodată în ideea de a plublica. „Un Suflet de Român vorbește, iar cuvăntul trebuie să se audă, să se facă cunoscut, să se facă înțeles”, ne destăinuie Adrian Toader. Astfel, „Rugăciune pentru un anotimp” este prima carte cu care domnul academician Adrian Toader se lansează în domeniul literar. Cartea adresează o tematică diversă, punând accent pe poezie și cântece patriotice, dar aduce și un aport spiritual accentuat prin includerea unor rugăciuni inedite, cu tentă științifică, ce nesesită aprofundare, imaginație și trăire pentru a aduce valoare reală chemărilor acestora.

Antologia “Limba Noastra Cea Romana”, Ligya Diaconescu,
Starpress 2016, Editura Olimpias, 2016, ISBN 978-606-915-004-7
 
„Rugăciune pentru un anotimp” – o carte de poezii patriotice, cântece și rugăciuni are un rol educativ, cetățenesc. Printre altele, lucrarea va conține și textul poemului „Un Suflet de Român” (vedeți mai jos) propus și ca text pentru imnul național al României, text menit să cheme la demnitate și unitate națională pe toții cetățenii români, indiferent de limba maternă, paternă, etnie sau coloratură politică.

Cartea conține poeme lirice, cântece și texte ce au menirea de a mobiliza cetățenii spre a lua o poziție față de clasa politică și interesele financiare, economice, naționale sau străine, cu demnitate cetățenească și în spiritul libertății, suveranității și a unității naționale indiferent de limba maternă, paternă, etnie sau coloratură politică.

Printre titluri menționăm: „Chemarea Națiunii”, balada „Timpuri noi!” (text și melodie Adrian Toader), „Îngeri Pământeşti”, „Cetatea neamului” , „De unde și încotro” , „La spectacolul din spatele cortinei cândva de fier” , “Flori de gheață” , “Pușcă și cureaua lată” (parodie) , “Timp plângând”, “Diamant trecător”, “Piatra destinului”, “Iubire Funebră”,  “Zâmbet sclipitor” , “Sprijin”, “Nisipuri mișcătoare” , “Pomana din pajiștea moartă”, “Primăvară înşelătoare” , “Regină, alb al nopților de vară” , “Rugăciune pentru a Vieții Carte” ,  și multe altele.

Autorul prefaței, profesorul Cristian Petru Bălan, membru al Uniunii Scriitorilor din România și autor al volumului „Enciclopedia Imnurilor de Stat ale Țărilor Lumii, 2008”, spune în prefața cărții printe altele:

„Când i-am văzut volumul de versuri “Rugăciune pentru un anotimp”, care m-a atras în mod deosebit, mai ales prin textul primei pagini, am descoperit o creaţie şocantă, un text pe gustul celor optimişti, având strofe propuse pentru a înlocui actualul Imn de stat al României. Trecând peste momentele iniţiale de scepticism, m-am decis să citesc toată cartea care iată că acum se află sub ochii dumneavoastră.

Prof. Cristian Petru Bălan

Într-adevăr, textul cu care începe cartea, intitulat “Un suflet de român”, este un proiect frapant şi destul de îndrăzneţ, expunător de idei noi, de sfaturi şi îndemnuri curajoase, lansate pe un portativ deopotrivă de mobilizator, dar mai întâi de toate vibrând de un pacifism glorificator şi plin de acelaşi patriotism clasic existent în varianta veche”.

Semnat: Cristian Petru Bălan ( scriitor, critic literar), Chicago, sâmbătă 25 iulie 2015.

 În postfața cărții, actorul și scriitorul Dorel Vișan, aduce o caracterizare inedită a conținutului, caracterizează lucrarea și o recomandă cititorilor într-un mod specific unui maestru al culturii românești, din care cităm:

 

Actor, scriitor Dorel Vișan

 „Există o cale de a privi realitatea în ochi, de a nu cere nici răsplată  nici mângâiere , stăpânind doar adevărul din noi, de a ne mărturisi nouă înșine ; aceasta este calea poeziei .

 Pe această cale pornește azi Adrian Toader cu primul său volum de poezie intitulat simbolic “Rugăciune pentru un anotimp”. A fi dăruit cu structura poetică este o însușire aleasă. Adrian Toader intră cu această primă “cărticică “(cum spunea Tudor Arghezi) în șirul idealiștilor, un creator de valori noi , pe care nu le-a găsit încă în realitate, care se încumetă să ia lumea de mână și să o ducă spre o zare mai limpede și mai luminoasă. Viața poetului, spunea Lucian Blaga, este “ca un cântec cu tulbure tâlc”. Iată că acest “tulbure tâlc” îl face pe Adrian Toader nemulțumit de lumea aceasta a “realului “ banal și smulge prin versurile sale  urâtul real încercând să trăiască viața în esența. Sensul vieții în poezia lui este dinamic, sensul vieții este de a ucide urâtul și imperfecțiunea care nu aduc decât lacrimi și durere. Omul nu-și poate purta demnitatea și frumusețea numai prin luptă:

 „ …toate vin încet spre noi, cu greu, cu suferință

cu sacrificii în alegeri, pierderi, fericire, daruri și durere,

 să iubim,  iertăm, să acceptăm, împreună avem putință

ca prin Spiritul cel Sfânt să dăinuim….”

  (Rugăciune pentru a vieții carte)

 Vă sfătuiesc să citiți această carte, iar  pentru autorul ei Adrian Toader, bună rodnicie pe mai departe, să se împlinească cuvintele:

 “… La vechea vatră să ne-ntoarcem, la copiii noştri, conștiința să ne cheme, 

la temelia neamului, la mormintele străbunilor părăsiţi de vreme, 

acolo unde Dumnezeu ne-a aşezat în taină, după carte   

cu îngerii, ca noaptea călăuză să ne fie spre dreptate….”

(Rugăciune pentru un anotimp)

Semnat: Dorel Vișan (actor, scriitor, poet), Cluj-Napoca, duminică 19 iulie 2015.

 Controverse des întâlnite în viață,

în funcție de sistemul de valori.

Aici se nasc:

 LA MINUT                                       

O facem cu plăcere.
Ne naştem în durere.
Cu durere trăim.
Prin durere murim.
Acum să ne căim?

                     

DOR DE MAMĂ

Mi-e dor de-a ta îmbrăţişare, 
dar crucea ta nu-mi poate da.  
 
Mi-e dor de zâmbetul etern
ce-n lume a ştiut a mă purta.
 
Mi-e dor de glasul tău,
de cântecul de dor
când lacrimi murmurai.
De cântecul de bine,
plecați departe,
pe noi tu ne aveai.
 
Mi-e dor de glasul tău,
dar crucea îți este mută.
 
Mi-e dor de vremea
când ne povesteai
tristeţe, veselie,
pe toate le trăiai.
 
Acum povestea-i doar o amintire,
căci crucea îţi este strajă,
e rece și nu-i vie.

 

Apoi viața-și urmează cursul … către:

  SFEŞNIC PENTRU „TOATE CELE”           

 (dedicată soției mele Otilia Buicu. Recitată în direct ca surpriză la Nașul TV, august 2, 2015)

Oare cât de mult te pot iubi,
straiţa-mi este plină,
că slab de înger eu aș fi,
te rog să nu-mi porţi vină.
 
Cât mai mult te pot iubi,
ființă a fericirii?
Te rog rămâi al meu simbol,
și-al vieții, și-al iubirii!
 
Căci ce-i iubirea cea dintâi
condusă-n cea din urmă?
Este prietenul fidel,
lumina chiar spre urnă,
pe drumul vieții şerpuit
pavat cu flori de perle,
iar dacă-i sumbru mocirlos,
te-ndrumă de la rele.
 
Iar dacă glasul ți-a amuţit
în clipa cea din urmă
zâmbetu-i din ochi te-atinge,
durerea de ți-o curmă
Iar buzele-ți uscate-n timp
și stinse spre tăcere
iau viață, chiar și-o clipă,
pentru o ultimă plăcere
spunându-i astfel mulţumesc
pentru cine-a fost și este,
rugăciune a-i rosti,
îngerilor să dea veste.
 

  … unde regăsești valori ..

 

 UN SUFLET DE ROMÂN

Tu, mândră Românie,
ești viață făr-de moarte,
căci sufletul ni-e taina,
luptăm întru dreptate.
 
Fii mândru, tu române,
căci patria ți-e mamă!
Slujește-ți moștenirea
cu suflet, să iei seamă!
 
Prea Sfântă Românie,
grădina noastră vie,
fidel am să-ți rămân,
c-am suflet de român.
 
Cultura strămoșească
a neamului divin
e scutul să-ocrotească
al dacilor destin.
 
Suntem dacii, noi, poporul
ce-și păzește tricolorul:
galben plai ce-n vânt ne cântă,
roș și-azur pe câmp de luptă.
 
Păzindu-mi viitorul
și-al pruncilor ce-i leagăn,
în mâini îmi port destinul,
Luceafăr, n-avem seamăn.
 
Prea Sfântă Românie,
Carpați, bogată glie,
păzită ești de Domnul
prin inimi de eroi.
 
Voi duce tricolorul,
loial am să-ți rămân
croindu-ți viitorul
cu-n suflet de român.

 

…sau oare sunt pe cale de dispariție?

 

CETATEA NEAMULUI

Din neam deschisă ne e poarta  
pentru toți acei ce-s oameni de-omenie   
bine închisă va rămâne   
pentru toți acei bântuiți de viclenie.
 
Dar atunci când gândul putred, necurat,   
în lăcaşul sfânt, viclean s-a strecurat, 
cu toții ne-am ridicat,   
împreună-am rezistat,   
iată-n timp am învăţat, 
neam ce-am supravieţuit,  
sufletul ne-a dăinuit.  
 
Mai buni, mai răi, români suntem,
am fost mereu   
uniți în suflet, cu un singur Dumnezeu.  
 
Deschisă-i poarta călătorilor,
nu să ne-ocolească  
Pot rămâne dacă vor cu noi alături
să trăiască,
cu cinste să muncească,
iubind, copiii să și-i crească,
dar nicidecum la noi acasă
să ne batjocorească. 
  
Ca neam, suntem
și-am fost mult primitori  
cinstiți, deschiși,
de viață iubitori.  
Dar iată că mai sunt
acei ce nu-s doar călători  
aducându-ne în țară,
nopți albe, fără zori.     
Ca neam, resursele de secole
ni le-am vegheat,    
asta doar până acum!
Oare ce ni s-a-ntâmplat? 
 
Pentru-n ban, un cont,
un scaun și sufletul ne-am dat.
Dar noi cu ce-am rămas?
Păduri, terenuri de înstăinat?  
Cu sânge păzite acestea au fost,
jerbe pentru iertat?
Ne-am vândut
după optzeciși nouă ( ’89 ),  
iar acum ne facem doar că plouă. 
 
Dacă zidurile cetății
ne-ar putea vorbi  
suspinele dreptății
n-ar fi un simplu cântec.  
Te-ai gândit oare
câte suflete se chinuiesc, 
și încă gem, adânc
din ale pietrelor pântec?
 
Şi-acum, dacă inimă ai avea,
ai și vedea!
Le-auzi? Mustuiesc încet cu lacrimi.
Suntem oare atât de surzi? 
Uite, te vor duce în trecut,
printre anii reci și cruzi,
jertfa neamului să-nțelegi.
 
Nu e loc pentru tăcere!
Țara plânge, țara doare,
țara moare, țara cere!
Unde ești acum române?
Nu e timp pentru tăcere!
 
… sunt privirile căutătoare,
pe alocuri parcă cu un zâmbet,
cu lacrimi de speranță acestea
încă primesc lumină …

 

 ÎNGERI PĂMÂNTEŞTI

Vlăstarele concepute prin întunericul vremii,
înfometate de aer şi lumină,
sunt altoite acum cu dorinţa de împlinire,
a ridicării de sine,
  
a învierii sufletului fără de care,
rămân doar îngeri trecători
condamnaţi cândva la moarte.
 
Ating ei oare acest pământ,
realitatea aspră a vremurilor noastre?
Aparţin ei oare acestei lumi,
sau sunt doar un decor,
venit să-mpodobească
acest tablou al nopţii de Înviere?
 
Este învierea unui dor de mâine,
a căutărilor.
Feţe catifelate, suave petale gânditoare,
lumină caută acum, în noaptea Învierii.
 
Sunt destinate să îmbogăţească
tabloul vieții,
sau menite a fi călcate de cireadă,
strivite, înăbuşite sub copite, în grabă
îngropate în noroi, adânc prin beznă tăvălite?
 
Nu, nu accept! Aceste petale nu pot fi atinse;
nici cu mâna, dar nici măcar cu vorba.
Poate, dacă sunt lăsat, am să le-ating subtil,
încet și tandru doar cu roua gândului astral,
a celui care există prin lumină,
lumina dragostei şi-a împlinirii.
 
Împlinirea de sine-i poruncă Dumnezeiască,
împlinirea divinului, a formelor de viață
unde Dumnezeu ne rămâne a fi mereu
nimic mai mult decât lumina împărătească,
care, prin bunătatea Lui
cu noi a vrut să-mpărtășească.
 
Cu pași siguri,
Lumina este purtată dinspre răsărit
subliniind perfecţiunea petalelor în noapte,
petale pure pictând fondalul nopţii vii,
fondal al anilor ce plâng, de mult tot plâng.
Către apus, încet, cu amintiri ce se preling
lăsând în urmă o națiune
licărind într-un amurg.

 

… acum în prezent ce încă ne aduce aminte de ….

 

CIUPERCA LENEŞĂ

 

Se întinde izvorând din
adâncurile gunoaielor
pe lângă viermi, gândaci
şi alte specimene.
Este acolo unde puterea-i zidită
din nimicuri,
şi pute de minciunile
  
ce lesne-i curg,
încet prin vene, dar sigur.
Avem ideologie, doctrină,
relații şi alte fenomene.
 
Putere a cărui vene sunt bogate
de aerul altora.
Putere parazită, dens sufocantă.
Albă sus dar neagră-n jos,
în ascunziș.
Este o putreziciune a unei plictiseli
ce a lăsat în urmă
amenințătoare ciupercuţe,
multe, mici, pitice, strâmbe şi urâte,
înfumurate, „democrate”,
ce-n curând sper că vor fi distruse,
iar amintirea lor râmasă
în trista istorie a miceliilor comuniste.

 

 DRACUL DE LEPĂDAT

Fructă de mărăcine,  
la garduri nu-ţi stă bine. 
Ești scaiete ce se agaţă 
ușurel de-o altă viaţă.  
Cine oare s-a-nşelat   
iată naştere ţi-a dat?  
Cine a fost pedepsit  
cu un suflet irosit? 
Cum ţi-a dat prima suflare?   
Doar aşa din întâmplare?   
Fructă de mărăcine  
dă-te jos de pe mine   
ca eu nu-s dispus să car  
o povară în zadar  
că ești grea, tu ai habar?  
Tu samânță irosită,  
În curand vei fi stârpită!

  

PUȘCĂ ȘI CUREAUA LATĂ

(răspuns – parodie)

Pușcă și cureaua lată,
criminal am fost o dată,
animale doboram,
mai întâi le chinuiam.
 
Se numea vânat sportiv.
iată că am găsit motiv,
ca să omor nevinovat
animalul de înpănat.
 
Pușcă și cureaua lată,
vai de mine dragă tată,
mă laud că sunt bărbat
și de fapt sunt un ratat.
 
 Admirată mi-e cureaua
de muiere, na beleaua,
de vecinii mei spurcați
care-așteaptă la cârnați.
 
Pușcă și cureaua lată,
hai mai las-o dracu baltă,
burtă mare ca-așa vrei,
un barbar de doi, trei lei.
 
Pușcă și cureaua lată,
în folclor intratam tată
c-asta mai tot învățat
pot să fiu și împănat.
 
Mândru sus și atârnat,
admirat chiar și cântat,
barbăție pusă-n cui,
căci ca mine nimeni nu-i!

 

 BALADA „TIMPURI NOI!”

Maică dulce, de ce plângi
și de viață mi te scurgi?
Lacrimă din spirit viu,
cu credință vreau să-ți fiu.
 
Mulți nu pot să înțeleagă     
cântul vieții de ți-l neagă,
dar curând vor înțelege
gestul lor fără de lege. 
 
Libertate și dreptate,                          
Ce anume ne desparte ?         
E pământul, sunt Carpații         
Sângerând de ne plâng tații.
 
Libertate și dreptate?                         
Mulți le văd a fi departe.        
Unii-ajung să le „câștige”       
renegându-și propriul sânge ,             
 
căutând în depărtări,                          
peste oceane peste mări,                     
dar lăsând în urma lor                        
îngerii plângând în cor,                      
 
și cărând la pieptul lor                        
rădăcinile de dor,                   
pentru sufletul curat                           
lăcrimat, înstrăinat.
 
Prin cultura ta străveche,        
ești bogată n-ai pereche,                   
nu-ți uita părinții, frații,            
să te cumpere bogații.               
  
Un popor unit să fim,                         
din trecuturi bine știm.           
Tinerețea n-are vârstă,                        
să ne facem legea justă.                      
 
Libertatea și dreptatea
ne-apărăm, e demnitatea!
Ele nu-s în departări
ci-s păstratele comori.                        
 
Moștenim o limbă veche,       
ce credința-i stă de veghe.         
Răsărit spre România, 
libertatea și mândria,    
 
demnitatea de român,                        
și a neamului străbun,                         
să transmitem mai departe     
că vrem pace și dreptate.        
 
Nu uita că tot de noi              
sunt legate timpuri noi.                      
amintește-ți de eroi,                
Românie, timpuri noi!
 

(vezi AICI detalii și cum poți sprijini publicarea volumului)


by Bliss Drive Review